Moj internet dnevnik
Luka Nižetić - Službeni blog
Video
Odkad ljubim te
Odkad ljubim te
Život curi
Život curi
Ti si meni sve
Ti si meni sve
Na tren i zauvijek
Za loše vijesti nemamo...
Na tren i zauvijek
Di si ti Mare
Na tren i zauvijek
Na tren i zauvijek
Ako uzmeš ljubav vrati
Ako uzmeš ljubav, vrati
Zapleši samnom
Zapleši samnom
U mislima
U mislima
Samo mi reci da
Samo mi reci da
Pusti me u san
Pusti me u san
More
More
Prava ljubav
Prava ljubav
Ponekad poželim
Ponekad poželim
Proljeće
Proljeće
Meni trebaš ti
Meni trebaš ti
 
Live
Pusti me u san Prava ljubav Evo ti ljubav Jovan Jovanke Proljeće Ti si srce moje
MP3
Blog - srpanj 2007
srijeda, srpanj 11, 2007
Nedavno san pogleda film o životu velike pjevačke dive Edith Piaf. Do tada nisam previše zna o toj pjevačici nego samo da je francuskinja i da je spadala u perjanice šansone. Kako inače uvik volim pogledat film koji u sebi ima i neke biografske elemente, a još se radi i o imenu iz svita glazbe jednostavno sam mislija kako će to biti još jedan dobar provod, laganog i glazbom ispunjenog vrimena.. prevarija sam se. Već od prvih kadrova zaključija sam da se radi o vrlo intenzivnoj i emocijama nabitoj priči koja se temeljila na pravom životu jedne žene. Nije mi jedino jasno zašto se već ranije nije napravija film o ovoj sitnoj velikoj ženi. Zalužila je, jer u Edithinom slučaju „život je stvarno napisa roman“. Osim odlično razrađenih biografskih elemenata autentičnosti priče je pridonijela i fascinantna gluma glavne glumice Marion Cotillard  koja utjelovljuje samu pjevačicu. Tako uvjerljivu glumu već dugo nisan vidija. Nakon filma san odma otiša na youtube da vidin pravu Edith jer je do sada nisan baš puno proučava. Pogleda san neke live snimke i par intrvjua. Tu doslovno nema razlike..iste izražajne geste, govor tijela, dikcija, izraubani glas od alkohola..sve je savršeno..svaka čast Marion jer je definitivno uspila oživit Edith Piaf (piaf-vrapčić).

Film mi je pomoga da svatin kolika je zapravo bila veličina Edit Piaf (Edith Giovanna Gassion), ne samo glazbeno nego i karakterno, ljudski.....tolika snaga u tom malom tijelu, volja za životom koji joj nije bija naklonjen u nijednom segmentu.

Ukratko priča je o njenom životu koji joj je bija obilježen patnjom od samog početka dovevši je na kraju do samouništenja. Ljubav prema pivanju je jedina slamka za koju se Edith mogla držat i jedino ono šta je u životu guralo dalje i davalo joj onu malu dozu optimizma. Nesređena obitelj (majka barska pjevačica pijanica, otac ulični akrobat), gubitak diteta, smrt menađera i prijatelja Louisa Lepleea (od milja ga je nazivla ocem) zbog kojeg je završila i na optuženičkoj klupi, smrt njene velike i neprežaljene ljubavi boksača Marcela Cerdana sve su karike koje su Edith dovele do ovisnosti o morfiju i do konačnog sloma. Film u flashbackovima prikazuje tri perioda njezina života- onaj siromašan prije nego je postala popularna, za vrime najveće slave i pad koji je uzrokovan osobnom patnjom i zdravstavenim problemima. Pivala je i čvrsto stala na pozornici do zadnjeg atoma snage. Umrla je mlada u 47. godini života.

Možda Edith nikad ne bi bila to šta je da upravo nije imala takav život. Sve je to utjecalo na njezinu interpretaciju i umjetnički izričaj. Kroz njezin glas izbijala je neviđena patnja i tuga.Teško je zamislit da je iz tako malog tila od niti metar i po zračila takva moć i izlazija tako velik glas. Svojim glasom pivala je zapravo svoj tužni život.

Ovaj izniman film preporučujem svima da ga pogledaju, ne samo kroz prizmu glazbene ikone nego i prizmu same ljudske borbe di uz sve nedaće se život i dalje cijeni kroz one njegove male radosti ka šta su ljubav, prijateljstvo, privrženost, odanost i ustrajnost.

Uživajte!!!

Edith Piaf - Non je ne regrette rien


La Vie En Rose Trailer
lukanizetic @ 14:25 |Komentiraj | Komentari: 186 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.